Pedodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor oro-dentare la copii și adolescenți.
Copiii nu pot fi tratați ca niște miniadulți; ei au particularități de ordin fizic și psihologic care fac lucrul cu ei mult diferit de cel cu pacienții adulți.
Când se poate aduce copilul prima dată la dentist?
Prima vizită la cabinetul stomatologic este deosebit de importantă! E bine să aibă loc cât mai devreme, dar abia în jurul vârstei de 3-4 ani se poate crea o conexiune între copil și echipa din cabinetul de stomatologie.
Copilul e bine să aibă o primă vizită de acomodare cu locul și cu personalul, în care doar să i se explice și să i se arate principalele repere din cabinet (unit, instrumentar, echipamente, substanțe…). În această vizită, i se va arăta tehnica de periaj dentar, astfel încât, într-o vizită ulterioară, să se poată trece la rezolvarea propriu-zisă a unor probleme și la efectuarea unor manopere.
În primul rând, punem accentul pe prevenție încă de la prima vizită a copilului în cabinetul dentar. Vrem să creștem o generație de pacienți fără frică de dentist și conștientizați de mici cu ideea de prevenție. De aceea, punem accentul pe tehnici de profilaxie de la cea mai fragedă vârstă.
Explicarea tehnicii de periaj prin joc, adaptat în funcție de vârstă, este baza prevenției viitoare din viața adultă.
Igienizări și fluorizări se fac de la primele ședințe în care copilul este cooperant. Se folosesc substanțe plăcute la gust și miros și tehnici blânde pentru a căpăta încrederea micului nostru pacient.
Sigilările dinților permanenți tineri se fac cât mai devreme de la erupția acestora, adică în jurul vârstei de 5-6 ani. Sunt manopere neinvazive de prevenție a cariilor, foarte simple și bine primite de copii, pentru că nu sunt absolut deloc dureroase.
Ce tratamente se pot face la copii care au deja carii și chiar durere dentară?
Cariile dentare se tratează dacă apar la dentiția temporară, chiar dacă acești dinți urmează să se schimbe în viitor. Dinții temporari trebuie păstrați pe arcadă până le vine timpul să fie înlocuiți în mod natural de către dinții permanenți, pentru a îndeplini funcțiile de masticație, fonație, fizionomie, dar și pentru a preveni erupțiile vicioase ale dinților permanenți.
Este bine de știut că anumite afectări ale dinților temporari se pot repercuta asupra sănătății și poziției viitoare pe arcadă a dinților permanenți.
Tratamentele dentare în perioada copilăriei sunt foarte importante pentru evoluția dentiției către perioada adultă, dar și pentru ca acel copil să devină un adult fără teamă de dentist și cu o conștientizare asupra propriei stări de sănătate oro-dentară.
Contactați astăzi stomatologii noștri profesioniști pentru a obține o evaluare expertă a tratamentului care este cel mai bun pentru îngrijirea dumneavoastră dentară.
Luni – Vineri: 09:00 – 20:00
Contactează-ne