Tratamente Parodontale

Care este cauza apariției parodontozei?

Cauza principală a bolii parodontale o reprezintă bacteriile specifice cu tropism pentru această zonă, care populează flora bacteriană, de altfel normală, din cavitatea bucală. Unii pacienți au o populație bacteriană specifică acestei boli și se vor confrunta treptat cu semne și simptome de parodontoză. Pe lângă cauza bacteriană, se remarcă și o serie de factori favorizanți de ordin local sau general.

Ce este boala parodontală (parodontoza, în limbaj popular)

Această afecțiune implică afectarea în diferite grade a țesuturilor de susținere din jurul rădăcinilor dentare: gingie, ligamente și os alveolar.

Care sunt factorii favorizanți in boala parodontala?

Factori favorizanți generali în boala parodontală sunt: afecțiuni generale de sânge, autoimune, hormonale, sarcina, menstruația, consumul cronic de anumite medicamente (ex. antihipertensive), consumul de droguri.

Factorii favorizanți locali sunt: tartrul și placa bacteriană datorate unei igiene incorecte/insuficiente, lucrări dentare defectuoase, obturații incorecte, ocluzia (mușcătura) traumatică, periajul traumatic, fumatul.

Ce simptome semnalăm când apare afectarea parodontală?

Simptomele afecțiunilor parodontale

Simptomele variază în funcție de gradul de afectare parodontală și de specificul fiecărui pacient în parte:

  • Sângerări gingivale spontane sau la periaj: Acestea apar încă de la debutul afectării parodontale și indică existența unei inflamații gingivale localizate sau generalizate.
  • Retracții gingivale: Acestea se manifestă prin alungirea coroanei dinților în detrimentul rădăcinii și scăderea retenției în os a dintelui respectiv.
  • Pungile parodontale: Apar atunci când retracția osoasă nu este coordonată cu cea gingivală. Gingia rămâne mai înaltă și creează în jurul rădăcinilor așa-numitele pungi, care sunt zone de retenție bacteriană foarte greu de igienizat de către pacient. Aceste pungi netratate se autointretin și se adâncesc, ducând chiar la pierderea dinților respectivi.
  • Mobilitatea dentară: Este o consecință a evoluției nefavorabile a țesuturilor de susținere dentară. Pe măsură ce inflamația gingiei crește, pungile parodontale și retracțiile gingivale se măresc, iar dinții devin mobili în diferite grade, până la pierderea lor.

Cum tratăm/prevenim afecțiunile parodontale?

Abordarea tratamentului parodontal este complexă și trebuie să ia în considerare cauzele și contextul favorizant pentru această boală, în funcție de fiecare pacient în parte.

  • Profilaxie și educație: Pacienții trebuie instruiți să adopte o conduită specifică bolii parodontale, să participe la controale periodice și să realizeze manopere adaptate stadiului în care se află, precum și să-și modifice și îmbunătățească igiena oro-dentară.

  • Tratament local: Implică îndepărtarea tartrului, plăcii bacteriene și țesutului de granulație, realizată mecanic, chimic/medicamentos, chirurgical sau cu ajutorul laserului.

  • Intervenția asupra factorilor favorizanți locali: Include îndepărtarea/înlocuirea lucrărilor și/sau plombelor defectuoase, tratamentul ortodontic al malocluziilor și corectarea obiceiurilor greșite de periaj.

  • Colaborare interdisciplinară: Dacă există factori de ordin general, cum ar fi afecțiuni hormonale, autoimune, medicație cronică etc., este necesară colaborarea cu alți specialiști pentru tratarea bolilor respective sau schimbarea medicației.

Afecțiunile parodontale reprezintă principala cauză a pierderii premature a dinților, astfel că este necesar să fie depistate în stadii incipiente pentru a putea interveni prompt și pentru a păstra dinții un timp cât mai îndelungat.

Treci pe la biroul nostru astăzi

Contactați astăzi stomatologii noștri profesioniști pentru a obține o evaluare expertă a tratamentului care este cel mai bun pentru îngrijirea dumneavoastră dentară

Luni – Vineri: 09:00 – 20:00

Contactează-ne

Ce spun pacienții despre noi

conecteaza-te cu noi